Αναζήτηση

Λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας

 

Στο σχολείο μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκίνησε η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία έχει ενταχθεί από το 2019 στο δίκτυο  σχολικών  βιβλιοθηκών.

Η σχολική μας  βιβλιοθήκη βρίσκεται στο  δεύτερο όροφο του σχολείου μας σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο , ο οποίος οργανώθηκε  με τη συνδρομή και βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

 Κεντρικός στόχος του σχολείου μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας αλλά και ο εκσυγχρονισμός της δανειστικής μας βιβλιοθήκης. Η   προσπάθεια  μας θα επικεντρωθεί αφενός στην προμήθεια νέων βιβλίων και αφετέρου στην ισχυρότερη σύνδεση της διαδικασίας δανεισμού βιβλίων με την εκπαιδευτική πράξη (καλλιέργεια φιλομάθειας, φιλαναγνωσίας,  γραμματισμού, εκτίμησης της αξίας της αναγνωστικής διαδικασίας  και ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας  μεταξύ των μαθητών ως ενεργών μελών της  βιβλιοθήκης  ).  Βασική μας επιδίωξη είναι η βιβλιοθήκη να γίνει το ζωντανό κύτταρο του σχολείου και να  αποτελέσει πόλο έλξης των μαθητών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επαφή των παιδιών με τα βιβλία είναι πολύ σημαντική. Το παιδί  κάνει  ένα βήμα στο να γνωρίσει τον κόσμο της πραγματικότητας  και της φαντασίας με το να δανειστεί ένα βιβλίο από τη Σχολική μας Βιβλιοθήκη. Μέσω του δανεισμού, εμείς οι εκπαιδευτικοί, είμαστε σίγουροι/ες πως τα παιδιά σας αποκομίζουν οφέλη, όπως τα παρακάτω:

  • Τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειστές.
  • Είναι ένας ωραίος τρόπος για να δουν τα παιδιά πολλά και διαφορετικά βιβλία χωρίς να χρειαστεί να τα αγοράσετε.
  • Είναι ακόμη μια καλή ευκαιρία για να περάσετε μαζί με τα παιδιά χρόνο δημιουργικό, διαβάζοντάς μαζί τους ένα βιβλίο που έχουν επιλέξει τα ίδια.
  • Τα παιδιά ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο: μπορούν με την άνεσή τους να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου.
  • Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά, από ενηλίκους του περιβάλλοντός τους, εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, ενισχύει τη φιλαναγνωσία και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως συστηματικούς/ές αναγνώστες/τριες.

Ωστόσο όμως ο  δανεισμός ενός βιβλίου συνεπάγεται και υποχρεώσεις προκειμένου οι μικροί μας αναγνώστες να γίνουν υπεύθυνοι.

Αναλυτικά:                

  • Ο δανεισμός των βιβλίων διαρκεί 15 ημέρες. Μόνο αν επιστρέψει το βιβλίο που δανείστηκε, μπορεί το κάθε παιδί να ξαναδανειστεί.
  • Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε και θα πρέπει να προσέχει  ώστε το βιβλίο να μη λερωθεί, να μη σχιστεί, να μη μουντζουρωθεί.
  • Σε περίπτωση μερικής φθοράς ή ολικής καταστροφής του βιβλίου, ο γονέας είναι υποχρεωμένος να το αντικαταστήσει.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε στο παιδί σας και σε εσάς καλή (συν)ανάγνωση!

 

 

Comments are closed.