Αναζήτηση

Monthly Archives: Μάιος 2023

Επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Την Τετάρτη 31 Μαΐου οι μαθητές της Α΄, Β΄και Γ΄τάξης  επισκέφτηκαν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκη  και συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το αγρόκτημα με ένα μεγάλο παιχνίδι θησαυρού». Μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές δράσεις οι μαθητές έλυσαν γρίφους, ξεπέρασαν δοκιμασίες σχετικές με το αγρόκτημα και τις παραγωγές του και κατάφεραν έτσι σταθμό – σταθμό να ανακαλύψουν την σπουδαιότητα του. Στο τέλος αφού οι μαθητές κατάφεραν να περάσουν όλες τις δοκιμασίες , δόθηκε στον καθένα από ένα γλαστράκι για να το μεταφυτέψουν.

Παιχνίδια χωρίς σύνορα

 Το παιχνίδι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Από τα αρχαία χρόνια, έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά στον κόσμο στις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν ως μέσο αυτοαγωγής,  γι’ αυτό και έδιναν μεγάλη σημασία στον ρόλο του. Το παιχνίδι είναι μία οικουμενικής σημασίας παιδική δραστηριότητα, καθώς η ύπαρξή του διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί προετοιμάζεται διανοητικά και συναισθηματικά για τις μετέπειτα εξελικτικές φάσεις που θα ακολουθήσουν στην πορεία της ζωής του. Είναι μία ένδειξη ψυχικής υγείας.    Με τους μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας , αποφασίσαμε να ξετυλίξουμε το   κουβάρι των παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες  καθώς και από άλλες χώρες με την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Παιχνίδια που ενώνουν το χθες με το σήμερα, διατηρώντας ήθη και έθιμα. Παιχνίδια που εκμηδενίζουν αποστάσεις μεταξύ των χωρών. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό πίνακα,  padlet,  για την αποτύπωση  όλων των δράσεων, το οποίο παρατίθεται στο παρακάτω link:

   https://padlet.com/michaelidoue135/padlet-vvmwv5ga1dyz7h1r

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Μιχαηλίδου Ελένη, Τόσκα Κλεονίκη                                                            

Ένταξη του σχολείου μας στο στο σχολικό σύστημα ΠροΘεΣυ

 

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Κτίζοντας Ενιαία, Θετικά και Ισότιμα Μαθησιακά Περιβάλλοντα μέσω του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΠροΘεΣυ). To έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου σχολικού πλαισίου χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, με έμφαση στην κοινωνικο-συναισθηματική στήριξη όλων των παιδιών. Ο διευθυντής και  οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2022-23 αποφασίσαμε να ενταχθούμε στο σχολικό σύστημα ΠροΘεΣυ  έχοντας κύριο στόχο της φετινής χρονιάς την καλλιέργεια και προώθηση του σεβασμού μέσα από διάφορες δρστηριότητες.

Περιβαλλοντικές Δράσεις

 

 

Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται, διδάσκεται. Στο πλαίσιο αυτό, με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική συνείδηση μεταλαμπαδεύεται και ότι η εκπαίδευση είναι ο δυναμικότερος τρόπος μετάδοσης της γνώσης και ενδυνάμωσης μιας εμπεδωμένης περιβαλλοντικής κουλτούρας  οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν εθελοντικά σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις όπως: καθαριότητα των χώρων γύρω από το σχολείο, ανακύκλωση μπαταριών, συλλογή από πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό (αναπηρικό αμαξίδιο) και δημιουργία αφισών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και των υπολοίπων μαθητών του σχολείου. Για να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, χρειάζονται μικρές, καθημερινές  «πράξεις σεβασμού» προς το περιβάλλον!

Επιμέλεια δράσης: Αθηνά Μάνια , Ελένη  Μιχαηλίδου, Κλεονίκη Τόσκα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ

Θερμές ευχαριστίες  στον κύριο Μελίκη Γιώργη και την κ. Γιούλη  Δήμου, οι  οποίοι μας υποδέχθηκαν στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας.                                          Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς : Μιχαηλίδου Ελένη και  Μπουλιώνη Δέσποινα , πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος : «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Αρχικά περιηγήθηκαν στον άρτια διαμορφωμένο χώρο του λαογραφικού μουσείου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα παράδοσης συνδέοντας το τώρα με το χθες. Κάθε λαός οφείλει  να μαθαίνει και να υπερασπίζεται την παράδοση του, εφόσον αυτή αποτελεί θεμέλιο στοιχείο της ταυτότητάς του. Η  κ. Δήμου παρουσίασε εθελοντικά στους μαθητές όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια  που υπάρχουν στην έκθεση του μουσείου , παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια. Μας ενημέρωσε με ποιον τρόπο τα έφτιαχναν, πώς παιζόταν  τα παιχνίδια, ποια εποχή του χρόνου ή συγκεκριμένη μέρα του χρόνου τα έπαιζαν   και για ποιο λόγο. Έλυσε όλες τις απορίες μας και είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με κάποια παιχνίδια . Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της ,  οι μαθητές έφτιαξαν  Λαζαράκια, τα οποία τα χάρισε στο σχολείο μας. Η τόσο εποικοδομητική   επίσκεψή μας τελείωσε με την διηγηματική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μελίκης στους μαθητές.

 

Συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning

Οι μαθητές της Β΄ τάξης συμμετείχαν  στο  συνεργατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning  . Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 4 χωρών , της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας.  Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Ο τίτλος του προγράμματος  που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου- Μαΐου 2023  είναι  » Life tree»  και επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος.  Σκοπός του προγράμματος  ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα   δέντρα και τη φύση , να μπορέσουν επίσης να  κατανοήσουν το  ρόλο τους στη ζωή του ανθρώπου, στον πλανήτη , στον πολιτισμό και την τέχνη. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν  συνεργατικές δράσεις μεταξύ των μαθητών με τη χρήση ΤΠΕ , καθώς και δύο διαδικτυακές συναντήσεις.

Υπεύθυνη εκπ/κος:  Φωτεινή Γατοπούλου

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου για την εθελοντική τους προσφορά στην εύρυθμη λειτουργά του σχολείου και τις προσφορές τους στο 2 Δ.Σ Μελίκης .Συγκεκριμένα ευχαριστούμε για τη δωρεά βιβλίων για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης ,τον ελαιοχρωματισμό όλης της περίφραξης της αυλής, αγορά κάδων για τη διατήρηση της καθαριότητας του αύλειου χώρου καθώς επίσης για  την αγορά και τοποθέτηση νέων κουρτινών για τα παράθυρα όλων των τάξεων.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Τη θεατρική παράσταση «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες» του Ευ. Τριβιζά παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου μας την Πέμπτη 11 Μαΐου, στο Χώρο Τεχνών Βέροιας. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο πλημμυρισμένο από χιούμορ και αστείες καταστάσεις , αλλά και πολλά μηνύματα για την αληθινή φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Την παράσταση επιμελήθηκε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η θεατρική του ομάδα που με την  εθελοντική της δράση πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα στους μικρούς μαθητές.

Γιορτή της Μητέρας-Mother’s Day

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων έγραψαν γράμματα και ευχές, ετοίμασαν κάρτες, ζωγραφιές και όμορφες χειροτεχνίες για να τις χαρίσουν στις μανούλες τους για τη Γιορτή της Μητέρας!

Χρόνια πολλά Μαμά!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 Μαϊου Ημέρα της Ευρώπης-Europe Day

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Robert Schuman, έθεσε τα θεμέλια για την σημερινή Ευρωπαϊκή  Ένωση με τη “Διακήρυξη Σουμαν”- “Schuman Declaration”. Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου διοργανώνονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώσεις προς τιμήν αυτού του γεγονότος. Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ενότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη. Μαζί με τους μαθητές της Ε’ τάξης, στο μάθημα των αγγλικών, γιορτάσαμε αυτήν την ξεχωριστή ημέρα με τον δικό μας τρόπο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, συζήτησαν, προβληματίστηκαν και έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια στον επίσημο ιστότοπο  

learning-corner.learning.europa.eu 

Τέλος, κατέγραψαν πάνω στον χάρτη της Ευρώπης τις γνώμες τους και τις ιδέες τους σχετικά με την ερώτηση: «Tι σημαίνει να είσαι ευρωπαϊος πολίτης;» 

Υπεύθυνη δράσης: Τόσκα Κλεονίκη