Αναζήτηση

ΤΑΞΗ ΣΤ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης με πινέλα και χαρούμενη διάθεση ανέλαβαν να χρωματίσουν τα ξύλινα καθισματάκια της βιβλιοθήκης μας. Με την προσωπική τους προσπάθεια, δημιουργήσανε ένα πιο φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον για όλους τους μαθητές και τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης. Η εργασία τους, εκτός από  έκφραση δημιουργικότητας, 
αντικατοπτρίζει τόσο την αληθινή τους δέσμευση για τη βελτίωση του σχολικού μας περιβάλλοντος όσο και το σεβασμό τους  στη σχολική περιουσία. Ελπίζουμε ότι θα απολαύσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και ότι θα αισθανθούν υπερήφανοι/ες για τη συνεισφορά τους και την παρακαταθήκη που αφήνουν στη σχολική κοινότητά μας για τις μικρότερες τάξεις.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

 

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024».    Η δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο και συμμετέχουν  σε αυτή πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα .    Οι μαθητές του σχολείου μας, με βάση τις οδηγίες του πειράματος που τους δόθηκαν έκαναν τις καθορισμένες μετρήσεις και στη συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά είναι πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό, με ελάχιστη απόκλιση.

Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.
Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης. Σήμερα το πείραμα πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στην Εαρινή και την Φθινοπωρινή Ισημερία.

Υπεύθυνοι εκπ/κοι:  Φωτεινή Γατοπούλου &  Αθηνά  Μάνια 

Thanksgiving Day-Ημέρα Ευχαριστιών

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική. Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ και της Στ’ τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, μάθαμε για την ιδιαίτερη αυτή γιορτή, παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, διαβάσαμε ένα βιβλίο για την ιστορία και τις ρίζες της, ακούσαμε τραγούδια, κάναμε γλωσσικές ασκήσεις (εκμάθηση λεξιλογίου στα Αγγλικά). Τέλος, εστιάσαμε στο νόημα της γιορτής, αναλογιστήκαμε και σκεφτήκαμε όλα εκείνα για τα οποία ο καθένας μας νιώθει ευγνώμων-grateful και αποτυπώσαμε τις σκέψεις μας δημιουργώντας συνεργατικά ομαδικές αφίσες. 

Επιμέλεια δραστηριότητας: Τόσκα Κλεονίκη

MAKE A WISH

H Έκτη τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα δωρεών και στο διαγωνιστικό μέρος του Make A Wish (Kάνε μια ευχή) της Ελλάδας, ενός οργανισμού ταγμένου στο να εκπληρώνει ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Δεν είναι απλά ένα βραχιολάκι. Είναι φως στο σκοτάδι! Είναι δύναμη! Είναι ελπίδα! Είναι ζωή!

Παιχνίδια χωρίς σύνορα

 Το παιχνίδι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Από τα αρχαία χρόνια, έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά στον κόσμο στις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν ως μέσο αυτοαγωγής,  γι’ αυτό και έδιναν μεγάλη σημασία στον ρόλο του. Το παιχνίδι είναι μία οικουμενικής σημασίας παιδική δραστηριότητα, καθώς η ύπαρξή του διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί προετοιμάζεται διανοητικά και συναισθηματικά για τις μετέπειτα εξελικτικές φάσεις που θα ακολουθήσουν στην πορεία της ζωής του. Είναι μία ένδειξη ψυχικής υγείας.    Με τους μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας , αποφασίσαμε να ξετυλίξουμε το   κουβάρι των παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες  καθώς και από άλλες χώρες με την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Παιχνίδια που ενώνουν το χθες με το σήμερα, διατηρώντας ήθη και έθιμα. Παιχνίδια που εκμηδενίζουν αποστάσεις μεταξύ των χωρών. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό πίνακα,  padlet,  για την αποτύπωση  όλων των δράσεων, το οποίο παρατίθεται στο παρακάτω link:

   https://padlet.com/michaelidoue135/padlet-vvmwv5ga1dyz7h1r

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Μιχαηλίδου Ελένη, Τόσκα Κλεονίκη                                                            

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ

Θερμές ευχαριστίες  στον κύριο Μελίκη Γιώργη και την κ. Γιούλη  Δήμου, οι  οποίοι μας υποδέχθηκαν στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας.                                          Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς : Μιχαηλίδου Ελένη και  Μπουλιώνη Δέσποινα , πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος : «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Αρχικά περιηγήθηκαν στον άρτια διαμορφωμένο χώρο του λαογραφικού μουσείου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα παράδοσης συνδέοντας το τώρα με το χθες. Κάθε λαός οφείλει  να μαθαίνει και να υπερασπίζεται την παράδοση του, εφόσον αυτή αποτελεί θεμέλιο στοιχείο της ταυτότητάς του. Η  κ. Δήμου παρουσίασε εθελοντικά στους μαθητές όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια  που υπάρχουν στην έκθεση του μουσείου , παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια. Μας ενημέρωσε με ποιον τρόπο τα έφτιαχναν, πώς παιζόταν  τα παιχνίδια, ποια εποχή του χρόνου ή συγκεκριμένη μέρα του χρόνου τα έπαιζαν   και για ποιο λόγο. Έλυσε όλες τις απορίες μας και είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με κάποια παιχνίδια . Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της ,  οι μαθητές έφτιαξαν  Λαζαράκια, τα οποία τα χάρισε στο σχολείο μας. Η τόσο εποικοδομητική   επίσκεψή μας τελείωσε με την διηγηματική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μελίκης στους μαθητές.

 

Δράσεις Εθελοντισμού-2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

 
 
 
 
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 
Στα πλαίσια δράσεων του σχολείου μας για τον εθελοντισμό, πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο  με θέμα τη Φιλία και την Συμπερίληψη. Με χαρά υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας την κ. Ελένη Στεφανάκη, πρόεδρο του συλλόγου Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό Μ. Α. μ. Α και την κ. Ειρήνη Αναγνώστου, ψυχολόγο-εθελόντρια και επιστημονική σύμβουλο του συλλόγου, για την πραγματοποίηση βιωματικού εργαστηρίου με τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης. Η κ. Αναγνώστου συζήτησε με τους μαθητές το θέμα της «φιλίας» , της «διαφορετικότητας» και το
«δικαίωμα» των ατόμων με αναπηρίες στη φιλία. Η κ. Στεφανάκη ενημέρωσε τους μαθητές για τον Αυτισμό και τον σύλλογο
Μ. Α. μ. Α και συνομίλησε μαζί τους για την σπουδαιότητα της συμπερίληψης και της ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη δράση και με χαρά ετοίμασαν ζωγραφιές για τα παιδιά του συλλόγου!
Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Αναγνώστου και Στεφανάκη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και υλοποίησαν αυτήν την όμορφη δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα!
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τόσκα Κλεονίκη

 

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και άτομα που μελετούν     Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο     Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.       Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και άτομα που μελετούν

 

Δράσεις Εθελοντισμού-Αιμοδοσία, Δωρεά οργάνων

Το μήνα Φεβρουάριο συνεχίζονται οι δράσεις εθελοντισμού στο σχολείο μας, αυτή τη φορά, με τη βοήθεια των Οργανούληδων, των υπερηρώων του ομότιτλου εκπαιδευτικού προγράμματος του Ιδρύματος Ωνάση, τα εκτάκια μας γνώρισαν καλύτερα τα βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και τις λειτουργίες τους. Περαιτέρω, εξοικειώθηκαν με την έννοια της δωρεάς οργάνων, της μεταμόσχευσης και της αιμοδοσίας, που αποτελούν απτές πράξεις αλληλεγγύης. Έτσι, οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από τις ενότητες του μαθήματος της Φυσικής, οι οποίες αφορούσαν το ανθρώπινο σώμα, αξιοποιήθηκαν, εμπλουτίστηκαν και συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα υγείας, παράλληλα με την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Επιμέλεια δράσης: Μπέκη Έλσα

 

 

Συνεργασία με το Δ.Σ Ψαρών-Ευχετήριες κάρτες

Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Μελίκης εύχονται στους εκπαιδευτικούς  και τους μαθητές του Δ.Σ Ψαρών «Χρόνια Πολλά με υγεία!». Οι μαθητές της Στ’ τάξης δημιούργησαν  ψηφιακές κάρτες με ευχές για καλές γιορτές για τους μαθητές από τα Ψαρά και εκείνοι μας ανταπέδωσαν με πολλή χαρά τις δικές τους ψηφιακές ευχές. Ευχαριστούμε πολύ τον Προϊστάμενο του 3θέσιου δημοτικού σχολείου Ψαρών κ. Αριστείδη Βασιλόπουλο και την κ. Γωγώ Γαλάνη για την άψογη συνεργασία καθώς και τους μικρούς μαθητές για τις όμορφες ευχές τους!

Επιμέλεια δράσης: Τόσκα Κλεονίκη

Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο για να δείτε τις κάρτες!

https://www.greetingsisland.com/ecard/pp5wioj3fhlm

https://www.greetingsisland.com/ecard/pfi4fuadnk1a

https://www.greetingsisland.com/design/cards/cat-mouse/99-33556/k3fgy0n14kx

https://www.greetingsisland.com/ecard/pgxtuzbof0bt

Υλοποίηση του προγράμματος «Μη διαδεδομένα αθλήματα»

 
 
 
 
Για την υλοποίηση του προγράμματος «Μη διαδεδομένα αθλήματα «που εκπονούν οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 2ου Δ.Σ. σχολείου Μελίκης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Μιχαηλίδου Ελένης, είχαν τη μεγάλη χαρά να υποδεχτούν τον καταξιωμένο και έμπειρο προπονητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης κ.Γεώργιο Τσιαλτζούδη, στον χώρο του σχολείου μας !Αφού ενημερώθηκαν οι μαθητές γι αυτό το υπέροχο άθλημα, είχαν την ευκαιρία να περάσουν στο βιωματικό κομμάτι το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο τους προκάλεσε ενθουσιασμό και άφθονο γέλιο! 
Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Γ.Τσιαλτζούδη που δέχτηκε το κάλεσμά μας!